Ma 25 augustus en di 26 augustus, dag 4 en 5 - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Erica Verhage - WaarBenJij.nu Ma 25 augustus en di 26 augustus, dag 4 en 5 - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Erica Verhage - WaarBenJij.nu

Ma 25 augustus en di 26 augustus, dag 4 en 5

Door: Erica Verhage

Blijf op de hoogte en volg Erica

26 Augustus 2008 | Suriname, Paramaribo

Hoi allemaal,

Hierbij nog een berichtje uit Paramaribo.

Maandag 25 augustus
Ik was alweer vroeg op , voor 7 uur al. Dat is ook niet gek als je de dag ervoor om 21 uur bent gaan slapen :-)

Om 10 uur moest ik bij Flexible zijn, het stagebureau. Dus om half 10 ging ik op pad. Ik was nog maar net op weg of ik bedacht mij dat mij verteld was dat ik geen schoenen met open tenen mocht dragen en liep ik daar op mijn teva's (sandalen). Dus ik snel weer terug om gympen aan te trekken. Gelukkig was ik nog op tijd bij Flexible.

Bij Flexible heb ik nog een introductiegesprek gehad met Monique. Ze vertelde mij dat Suriname echt heel veel verschilt van Nederland. Het begint al bij de temperatuur. En door de hoge temperatuur ligt ook het werktempo een stuk lager. Ook afspraken zullen niet altijd zo nauw worden genomen. Dit had ik al gehoord dus hier was ik al op voorbereid.

Na het korte gesprek met Monique ben ik samen met haar en Clive (werkt ook bij stagebureau) naar KPS gegaan. Hier heb ik wederom een introductiegesprek gehad met mevrouw Redang, de Human Resource Manager en met de heer Pengel. Beiden zullen voor mij aanspreekpunt zijn wanneer er problemen zijn.

Mevrouw Redang begon meteen met dat ze iemand anders had verwacht. Ze vond me zo klein. Later op de dag is er nog een meneer die me wel klein vindt. Ook vragen ze hoe oud ik ben. Volgens mij denken ze allemaal dat ik veel jonger ben. Ach dit moet ik vast nog wel vaker aanhoren :-)

Na dit gesprek ben ik met de heer Pengel naar het bureau in Latour gereden. Hier zou ik een gesprek hebben met de heer Alibax, de ressort commandant. Echter was hij er niet, typisch Surinaams zullen we maar zeggen :-) Toen zijn meneer Pengel en ik weer terug gereden naar het bureau aan de Duisburglaan en daar heb ik nog een vergadering bijgewoond m.b.t. het project Integrale Veiligheid. Nico, de man die de vergadering leidde, noemde het een vergadering, maar ik vond het meer een college dat hij aan het geven was aan een aantal politieagenten. Het ging over het houden van enquetes en hoe te communiceren (wat dus zeker niet altijd goed gaat). Waarschijnlijk komt er trouwens nog een Nederlands meisje in oktober. Dus dat zou wel leuk zijn! Ook heb ik daar nog een lunch gekregen. Die bestond uit witte rijst met kip en kousenband. Een standaard gerecht hier, heb ik begrepen.

Om 15 uur ben ik weer opgehaald door Clive en Monique. Zij hebben mij toen laten zien hoe ik dinsdag bij KPS kom met de bus. Dit hebben ze gedaan door achter bus 9 aan te rijden, zodat ik precies kon zien waar de bus langskomt. Nadat ze de route hadden uitgelegd hebben ze mij weer thuis afgezet aan de Steenbakkerijstraat. Echter moesten we nog wel 2 keer stoppen onderweg, omdat de auto oververhit raakte. Clive heeft het toen bijgevuld met water en zo ben ik daarna toch nog veilig thuis gekomen. Wanneer je op pad gaat met de auto, moet je zelf wel goed weten waar alles voor dient, want een ANWB kennen ze hier niet. Wel zijn er gelukkig altijd veel mensen die je willen helpen. Soms zijn ze ook te vriendelijk hoor. Zaterdag was ik aan het wandelen in de buurt van de Palmentuin toen er een auto kwam aanrijden. De chauffeur vroeg of ik mee wilde rijden. Ik heb dit verzoek maar vriendelijk afgewezen.

Bij thuiskomst ben ik maar weer onder de douche gestapt aangezien het 's middags helemaal hartstikke warm is. En dan is zo'n koude douche wel lekker! Daarna nog wat in de woonkamer gezeten en gekletst met mijn nieuwe huisgenotes.

Vanavond gaan we Roti halen. Ben benieuwd. Ik hoop dat het lekker is. Vanavond ook nog een afscheidsfeestje, want Linda gaat woensdag weer terug naar Nederland.

Dinsdag 26 augustus
Vandaag moest ik om 8 uur bij KPS zijn. Ik ben daar naartoe geweest met de bus. Ik had van Monique van het stagebureau begrepen dat het echt een hele belevenis is om hier met de bus te gaan en dat ze het zelf helemaal niks vond. Het is best grappig hoe de bus hier werkt. Je stapt in bij de beginhalte en de chauffeur gaat pas weg als de bus vol zit. Dus ik zat al om 7 uur in de bus. Dat was handig hadden ze mij verteld. Ik heb ongeveer een kwartier moeten wachten en toen gingen we dan eindelijk weg. Onderweg kennen ze verder geen haltes. De bus rijdt gewoon een vaste route en als je mee wilt dan moet je gebaren met je arm dat je mee wilt en dan stopt ie. Wil je uitstappen dan moet je op de schel drukken of roepen naar de chauffeur dat je wilt uitstappen. Helaas gaan de mensen niet altijd bij elkaar staan, dus het kan zo zijn dat de bus om de paar meter moet stoppen. Vooruit betalen hoeft ook niet. Het kan vooruit, tijdens of als je uitstapt. Het is ook wel goedkoop, 1,5 SRD (delen door 4 voor euro's). Eigenlijk was het allemaal heel gemakkelijk met de bus en ik vond het zeker niet vervelend reizen.

Toen ik bij KPS was aangekomen heeft meneer Pengel mij nog het een en ander verteld. Daarna zijn we weer naar de locatie in Latour gereden. Daar heb ik een kort gesprek gehad met meneer Alibax en meneer Cital. Meneer Cital is de coordinator van het project waaraan ik ga meewerken. Ik kom dan ook bij hem op het kantoortje te zitten.

Cital heeft mij alvast wat dingen verteld over het project. Het project draait al 2 a 3 maanden. Eigenlijk had het al klaar moeten zijn, maar dat is nog lang niet het geval.

Ook maken ze daar nog maar pas gebruik van computers. Meneer Cital was er dan ook nog niet zo handig mee. Ik moest hem bijvoorbeeld uitleggen hoe hij dingen van zijn USB-stick op de computer krijgt en vice versa. Ook moest ik hem nog even helpen om alle documenten m.b.t. het project te sorteren. Internet hebben ze er trouwens ook niet. Gelukkig heb ik nu een laptop en is er gewoon wireless internet in het stagehuis zodat ik toch gemakkelijk contact kan houden met het thuisfront :-)

Om 12 uur mocht ik weer naar huis, want meneer Cital ging ook naar huis en hij vond het niet eerlijk tegenover mij als hij weg zou gaan en als ik dan zou moeten blijven.

Vandaag heb ik ook voor het eerst in een echte politieauto meegereden! Twee agenten hebben mij thuis gebracht en zo konden ze meteen laten zien hoe ik morgen op de fiets bij de locatie in Latour kom. Ik wil het namelijk ook een keer op de fiets proberen. Kijken hoe dat is en of het misschien ook een stuk sneller is. Ze hebben mij precies uitgelegd hoe ik op een veilige manier bij de locatie in Latour kom. En het is erg makkelijk. Ik hoef bijna alleen maar een heel stuk rechtdoor te fietsenk, dus verdwalen zal ik niet. Zoals jullie kunnen lezen zijn ze hier dus echt heel erg behulpzaam.

Nu ben ik thuis. De andere meiden zijn er niet. Die zijn geloof ik met z'n allen naar een soort beautysalon. Dit hadden ze aan Linda cadeau gedaan. Niets voor mij denk ik :-)

Oh ja, gisteren had ik dus Roti gegeten. Ik had gekozen voor een Roti met aardappel, ei en kousenband. Dit alles zat dan in een soort grote pannenkoek. Alleen smaakte het niet als een pannenkoek maar meer naar een soort wrap. Ik vond het erg lekker!

Ook het feestje van Linda was wel gezellig. Ik heb hierdoor nog meer mensen leren kennen en dat is wel fijn!

Erica

• 26 Augustus 2008 - 17:28

Leo Verhage:

Hoi Erica,
    Een hele belevenis, dat is wel uit je verhaal op te maken. Ik heb het met plezier gelezen en kijk nu al uit naar het vervolg!
    Dat Roti lijkt mij ook wel lekker. Moet je maar eens voor mij maken als je weer in Nederland terug bent.....ha, ha.
    Groetjes en het beste van Pa.

• 26 Augustus 2008 - 18:13

Lucas:

Hoihoi,

Erg leuk om te horen hoe het daar allemaal aan toe gaat en dat je het er naar je zin hebt.
    Je ziet er wel erg uit als een toerist op die foto van jezelf met 2 tassen :)
    Hier in Enschede is alles nog steeds hetzelfde dus heb ik weinig te vertellen en mis je ook niets :)

met groet,

Lucas

• 28 Augustus 2008 - 10:46

Robert Klopman:

Hey Erica ,

leuke verhalen weer ik check je site elke dag wel even wil op de hoogte blijven van je leuke belevenissen en je stage. en fijn dat je het je daar al een beetje naar je zin hebt.

tot schrijfse maar weer vanuit het koelere Amersfoort met 19 graden .

Groetjes Robert

• 29 Augustus 2008 - 06:21

Stef:

Hoi Erica!
    Zo, je bent wel fanatiek hoor met je dagboek bijhouden. Je hebt al bijna net zoveel erin staan als ik haha :-).

Fijn dat het allemaal zo goed gaat. Goed dat je roti lekker vind al kan ik je wel vertellen dat na 5 maanden bijna elke dag roti's eten je het wel zat word hoor ;-). Alhoewel het wel andere roti's zullen zijn dan hier.

Groetjes Stef

• 29 Augustus 2008 - 10:16

Ada Verhage:

hoi Erica,
    Lief dat aapje..
    Volgens mij is die surinaamse keuken wel wat. Ik hoop dat je ook wat oefent hierin zodat wij er thuis ook van kunnen smullen!!
    Een heleboel dingen gaan er anders dan in nederland, begrijp ik maar niet getreurt er zijn zoveel wegen die naar Rome leiden. Zet je schouders er maar onder en dan komt het vast goed.Groetjes Ma

• 01 September 2008 - 17:46

Marit:

Hoi Erica,
    Leuk om je verhalen te lezen. Ik ben dat andere meisje wat in oktober ook mee gaat draaien in het project.
    Misschien kunnen we even e-mail: Marit_02@hotmail.com
    Ik ben nu nog druk bezig met de voorbereidingen. Tot snel.
    Groetjes Marit